Analizatoare de gaze Seitron Italia

 Analizor gaze arse CHEMIST 500 cu pana la 4 senzori precalibrati interschimbabili O2, CO, NO, SO2, NO2, CO2, CxHy ce pot fi inlocuiti direct de catre utilizator dupa epuizarea duratei de viata, display generos TFT 4.3" color, imprimanta integrata cu hartie termica, alimentator, pachet baterii reincarcabile, sonda temperatura aer, sonda prelevare gaze arse de 180mm sau pana la *1000mm sau sonda flexibila (la cerere contra-cost), grup filtru anti-praf / anti-condens, protectie din cauciuc cu magneti, USB ptr. conectarea la un PC sau pentru alimentare, comunicatie Bluetooth, tub racord pentru masurarea presiunii - functie micromanometru, manual cu instructiuni de utilizare si intretinere, software si in lb.RO - update gratuit direct de pe site (valabil ptr.seria 500), software pentru PC, certificat de etalonare RO nominal (pe langa cel emis de producator) si declaratie de conformitate CE. Efectueaza analize directe de O2, CO, NO si SO2 sau NO2, masuratori auxiliare si calcule CO2, NOx, CxHy, CO ambient, putere focar, temperatura aerului, negru de fum, presiune diferentiala, tiraj cazane cu tiraj fortat / natural, viteza, randament inclusiv cazane in condensatie, exces de aer, proba etanseitate tubulaturi UNI7129 si UNI 1113, calcul volum instalatie, detector scapari gaze combustibile; producator: SEITRON- Italia

Principiul de functionare

Proba / esantionul de gaz se aspira, prin intermediul sondei de gaz, de o pompa cu membrana din interiorul instrumentului. Sonda de masura este dotata cu un con ce aluneca si care permite introducerea sondei insasi in gauri cu diametre de la 11 mm pana la 16 mm, si de a regla adancimea de imersie: Punctul de prelevare a gazelor arse trebuie sa corespunda aproximativ cu centrul sectiunii cosului de fum. Proba / esantionul de gaz se curata de umiditate si de impuritati cu ajutorul grupului anti-condens si al filtrului pozitionate de-a lungul tubului din cauciuc ce racordeaza sonda de analizor. Gazul este deci analizat in componentele sale de catre senzorii electrochimici si infrarosi. Celula electrochimica garanteaza rezultate foarte exacte intr-un interval de timp de pana la circa 60 secunde, in care calibrarea instrumentului poate fi considerata foarte stabile. Cand este necesara efectuarea de masuratori pentru perioade de timp prelungite, se recomanda efectuarea unui nou ciclu de autozero al instrumentului lasandu-l sa aspire aer curat pentru trei minute in interiorul circuitului pneumatic. In timpul fazei de calibrare la zero, instrumentul aspira aer curat din ambient si detecteaza derivarile de la zero a celulei (20.95% pentru celula de O2), le compara cu valori programate, si ofera deci compensarea lor. Autozero senzorului de presiune, trebuie efectuat in orice caz manual inainte de a masura presiunea. Valorile masurate si calcolate de catre microprocesor, sunt afisate pe display-ul LCD, dotat cu retroilluminare pentru a garanta o citire usoara chiar si in conditii de luminozite scazuta.

Senzorii / celule de masura

Masurarea oxigenului (%O2) se efectueaza cu o celula electrochimica care se comporta precum o baterie care este supusa, in timp, sa-si piarda sensibilitatea. Masurarea gazelor toxice (CO, SO2, NO, NO2) se efectueaza cu senzori electrochimici care nu sunt supusi unei deteriorari naturale deoarece intrinsec nu sufera proces de oxidare. Senzorii de masura sunt de tip electrochimic si sunt alcatuiti dintr-un anod, un catod si dintr-o solutie electrolitica care depinde de tipul de gaz ce se va analiza. Gazul penetreaza in celula printr-o membrana cu difuzie selectiva si genereaza un curent electric proportional cu gazul absorbit. Acest curent este masurat, convertit in digital, compensat in temperatura, prelucrat de microprocesor si apoi vizualizat pe display. Gazul nu trebuie sa aiba o presiune ce poate dauna sau distruge senzorii. Presiunea maxima permisa este de ±100 hPa. Timpii de raspuns a celulelor de masura utilizate in analizator sunt: O2 = 20 sec. la 90% din valoarea masurata CO(H2) = 50 sec. la 90% din valoarea masurata CO = 50 sec. la 90% din valoarea masurata NO NO2 SO2 = 40 sec. la 90% din valoarea masurata = 50 sec. la 90% din valoarea masurata = 50 sec. la 90% din valoarea masurata Se recomanda prin urmare sa asteptati 5 minute (sau macar 3 minute) pentru a obtine date de analiza de incredere / reale Senzorii de gaz toxici, daca sunt supusi la concentratii mai mari de 50% din campul lor de masura pentru mai mult de 10 minute incontinnu, pot prezenta o derivatie de ±2% si un timp mai mare de revenire la zero. In acest caz, inainte de a opri analizorul, se recomanda sa asteptati pana ce valoarae masurata sa fie inferioara de 20ppm aspirand aer curat. Daca este prezenta electrovalva de autozero automat, instrumentul va efectua un ciclu de curatare automata si se va opri in momentul in care senzorii au atins o valoare apropiata de zero. Senzorul de CO poate fi protejat de concentratii de gaz ridicate cu ajutorul functiei de dilutie ce permite largirea campului de masura al senzorului fara supraincarcarea senzorului insusi. Functia de dilutie permite sa aveti mereu senzorul de CO eficient si gata de raspuns chiar si in caz de concentratii de CO mult ridicate.